MAMA VAN HALAL KOOPT HAAR BOERKINI BIJ ELIF

Jihad Alariachi, die in 1983 werd geboren in Amsterdam, werd bekend bij het grote publiek als televisiepresentator. Met name haar rol in de tv-serie ‘De Meiden van Halal’ en later ‘De Mama’s van Halal’ sprong hieruit, waarin ze samen met haar zussen Esmaa en Hajar kritisch naar de Nederlandse maatschappij keek. Inmiddels is ze museumdocent in Tropenmuseum Junior, en geeft ze als freelancer trainingen en workshops.

 

En, niet geheel en al onbelangrijk: ze is een trouwe klant van Elif Boutique, waar ze regelmatig langskomt op zoek naar haar ideale burkini. Onlangs hebben wij haar geïnterviewd over haar voorkeuren en tips; die we graag met jullie delen.

 

Als Jihad op zoek gaat naar een nieuwe burkini, is ze vrij specifiek in wat de basisvereisten hiervan moeten zijn: “De burkini moet geen legging zijn en het bovenstukje niet te strak. De mouwen wil ik het liefst wel strak hebben. Ook zoek ik een donkere kleur, in verband met doorschijnen en niet al teveel opvallen. Ik vind het ook belangrijk dat de burkini niet van een zware stof gemaakt is en dat het niet op een pyjama lijkt.” De laatste keer viel haar oog al vrij snel op een geschikt exemplaar. Deze viel haar op om twee redenen: “Ik vond het belangrijk dat deze echt afslankte. En de ruches zorgden ervoor dat de burkini er vlot uitzag!

 

Afgelopen zomer heeft ze op haar vakantie dan ook de burkini ‘Parel’ gedragen, een model met lange mouwen en broek en voorzien van een mooie parel-bewerking. Deze beviel haar prima, al had ze nog wel twee kleine kritiekpuntjes: “Het bovenstukje kun je niet door middel van knoopjes aan de broek vastmaken, iets wat wel mogelijk was bij mijn vorige burkini. En hij had geen hoofddoek. Ik heb mijn eigen (Amira) hoofddoek erbij gedragen. Verder ben ik hartstikke tevreden. Hij is zo bedekt en mooi dat je hem onderweg naar het strand al aan kan!

 

De kwaliteit ervan verraste haar ook: “Ik maakte me nog zorgen om de parels, maar die zitten steenvast! De pasvorm is ook heel mooi gebleven.”

 

Deze ‘droomburkini’ heeft ze aangeschaft bij Elif Boutique, die, wat haar betreft, het beste adres is om daadwerkelijk te slagen in je zoektocht. “Elif heeft zoveel keuze dat er wel iets voor je tussen moet zitten. Heel fijn dat ik kon passen en dat Elif hier de tijd voor nam. Het is ook prettig dat ze er zoveel verstand van heeft, zowel over de islamitische normen van bedekking als de stoffen en kwaliteit.

 

Jihad kwam via Facebook voor het eerst in contact met Elif Boutique, waar ze in een groep zat waarin andere dames mooie foto’s van hun burkini’s deelden. “Ik was op slag verliefd op een burkini, die eigenlijk niet voldeed aan mijn wensen. Maar mijn aandacht werd vooral getrokken door de mooie foto’s en de mooie burkini’s. Tot dan toe had ik alleen maar praktische en niet echt mooie modellen gezien. Hele saaie, die meer iets weg hadden van een pyjama of Teletubbie pak.

 

Al vanaf haar eerste bezoek aan Elif Boutique was ze verkocht, toen ze ontdekte dat ze hier wel modieuze en hippe burkini’s kon vinden. Ze beveelt dan ook regelmatig vrienden, familie of kennissen aan om bij Elif langs te gaan: “Via social media, maar ook mond tot mond!”

 

De burkini heeft ze tot nu toe nog niet in Nederland uitgeprobeerd, al hoorde ze onlangs wel over een plek in Amsterdam waar ze deze zou kunnen dragen: “Het Mirandabad, al moet ik dat nog wel uitproberen. Ik moet even over een drempel heenkomen. Heb de burkini dan ook echt aangeschaft voor vakanties in het buitenland.

 

Er mag dan wellicht een drempel zijn, toch heeft Jihad het gevoel dat een burkini veel vrijheid toevoegt aan haar leven, zeker nu ze als vrouw ook kan zwemmen in de openbaarheid. “Ik draag een hijab, dus ik bedek me in het openbaar. En met een burkini kan ik ook genieten van het strand en mijn kids, en hoef ik niet steeds op het zand te blijven. Ik vind de burkini super emancipatie voor de moslimvrouw. Ultieme vrijheid!

 

De ophef die er in de laatste jaren ontstaan is over de burkini’s, vindt ze dan ook zwaar overtrokken. “Het is overdreven, maar het was te verwachten. Zodra er iets verandert in de samenleving en het draagt het label Islam of je kunt het daaraan linken, worden mensen al vrij snel allergisch.

 

De naam ‘burkini’ draagt zeker niet bij aan het imago van het kledingstuk, erkent ze. Het is immers niet veel anders dan een volledig dekkend surfpak of een wetsuit. “Burkini bekt lekker, maar is inderdaad niet terecht. Je denkt door die naam al snel aan de burka, en dat is gezichtsbedekking – of sterker nog, een grote vuilniszak. Een allesbedekkend badpak zou al een betere naam zijn.

 

Jihad ziet, ondanks deze controversie, zeker perspectief in de burkini. “Ik steun dit soort producten enorm en ben super blij dat iemand dit hier in Nederland voor ons op de markt brengt. Ik heb er zelf enorm veel baat bij: dankzij de burkini van Elif Boutique heb ik een top vakantie gehad, en voelde ik me zelfverzekerd, vrij en mooi toen ik over het strand liep. Dat gun ik iedereen.”