Veel mensen zouden in eerste instantie vermoeden dat de burkini afkomstig is uit het Midden Oosten, of een ander Islamitisch land. Niets is echter minder waar! De burkini vindt zijn oorsprong op de stralend witte stranden van Sydney, Australië, de stad waar Aheda Zanetti dit kledingstuk ontwierp.
De van oorsprong Libanese Zanetti, die als tweejarige peuter naar Australië verhuisde, kwam op het idee terwijl ze naar een netbal wedstrijd van haar nichtje keek. Ze vond het vreselijk om te zien hoe het meisje haar uniform over haar Islamitische, meer bescheiden, outfit droeg. “When I looked at her, she looked like a tomato” (vertaling: “Toen ik naar haar keek, zag ze eruit als een tomaat”).
Zanetti, die zelf geen sluier of hoofdbedekking droeg, besloot om zelf een outfit te ontwerpen die geschikt zou zijn voor zulke gelegenheden. En daar was de burkini, een samentrekking van de woorden ‘bikini’ en ‘burka’ – al is het kledingstuk technisch gezien geen van beiden.
Men associeert het woord ‘burkini’ vaak met het dragen van een burka – wat absoluut niet zo is. Zo bedekt de burkini niet het gelaat en in veel gevallen ook het hoofd niet. In feite is een burkini niet veel meer dan een surfpak, als je het zo bekijkt! Ook reikt de associatie met ‘bikini’ niet verder dan dat het beide kledingstukken zijn waarin je kunt zwemmen.
De burkini is de favoriete keuze van vrouwen die zich door uiteenlopende redenen niet comfortabel voelen bij het tonen van (veel) bloot tijdens het zwemmen, zij het religieuze redenen, zij het gezondheidsredenen, of zij het psychologische redenen. Om die uiteenlopende redenen voelen zij zich zelfverzekerder en prettiger in minder verhullende badkleding.
Daarom houden wij liever een term aan die beter beschrijft wat het daadwerkelijk is: een bedekkende badpak, oftewel bedekkende zwemkleding die minder bloot en verhullend is – maar die vrouwen, die hier de voorkeur aan geven, hun lichaam laten bedekken.
Wij bieden binnen de bedekte zwemkleding twee soorten aan: een ‘volledig bedekkende badpakken’ of een ‘semi bedekkende badpak’.
- Een ‘bedekkende badpak is een volledig dekkend badpak, met lange broek en lange mouwen en een hoofddoek/kapje. Deze kun je in drie verschillende stoffen krijgen; hier kun je op deze pagina meer over lezen.
- Een ‘semi bedekkende badpak’ daarentegen is een half bedekt badpak, bijvoorbeeld met een driekwart broek of met een korte mouw of mouwloos. Bijna alle ‘semi bedekkende badpakken’ die wij verkopen zijn gemaakt van Lycra.
Ook kan er onderscheid gemaakt worden binnen de types die we aanbieden gebaseerd op het prijsniveau. Om het makkelijk te maken, hebben we ons aanbod verdeeld in drie types kwaliteit/prijs.
- Ten eerste bieden we de ‘H&M modellen’. Deze zijn mooi en stijlvol – én erg goed betaalbaar! – maar vaak iets zwaarder van materiaal. Ook verslijten deze sneller door blootstelling aan zonlicht en zout water. De prijs van een dergelijke volledig bedekkende badpak van dit type ligt zo rond de 30 euro (damesmodel).
- Dan zijn er de ‘Zara modellen’. Deze modieuze badpakken hebben een prijs die in het midden ligt, en zijn ook kwalitatief goed. Deze kunnen makkelijk in de wasmachine; de stof ervan is ook duidelijk dunner dan die van de goedkopere modellen. Deze volledig bedekkende ‘Zara modellen’ kun je bij ons herkennen aan een prijs die tussen de 50 en 65 euro ligt (damesmodel).
- Ten derde bieden we binnen de laatste prijscategorie een type die we graag de ‘Tommy’s’ onder onze modellen noemen. Deze zijn gemaakt van flinterdunne stoffen, die niet doorschijnend en erg licht zijn. Tegelijkertijd zijn de stoffen hip en ontzettend modieus. Deze modellen kunnen jarenlang mee en komen van zeer bijzondere leveranciers. De prijzen van de volledig bedekkende ‘Tommy modellen’ lopen uiteen van zo’n 65 euro tot ons duurste exemplaar voor 110 euro (damesmodel).