De burkini is een gevoelig onderwerp in de hedendaagse media. Zeker met nieuwsberichten die ingaan op zwembaden of steden die de burkini weigeren, zoals het Franse Cannes, waar veel aandacht voor was nadat zij een burkini-verbod invoerden.
Het grootste gedeelte van deze vooroordelen tegenover de burkini komt voort uit onwetendheid over wat het is en – vooral – wat het niet is. De ontwerpster en bedenkster, Aheda Zanetti, heeft het kledingstuk in eerste instantie bedacht om het leven voor vrouwen zoals haar nichtje makkelijker te maken; die moeite hadden om hun meer bedekkende kleding te combineren met sportieve outfits.
Dit is echter zeker niet beperkt tot dames vanuit een bepaalde religie. Er zijn namelijk meer redenen dan alleen geloof om ervoor te kiezen om jezelf meer te bedekken. Dit is ook duidelijk zichtbaar aan het publiek dat bij ons – met veel plezier! – burkini’s aanschaft. Zo hebben we ook al vrouwen voorbij zien komen met een vervelend litteken, geamputeerde borst(en) of andere medische kwalen waardoor zij zich liever niet teveel blootgeven, letterlijk en figuurlijk.
Daarnaast zijn er ook vrouwen die liever wat kilo’s verbergen, en bijvoorbeeld door hun gewicht niet meer in een bikini willen. Of vrouwen die zich om psychologische redenen comfortabeler voelen met meer stof om zich heen. Voor al deze vrouwen geldt dat wij simpelweg niet kunnen omschrijven hoe ontzettend blij zij zijn wanneer ze een bedekt of gedeeltelijk bedekt badpak uit onze collectie aanschaffen.
Zo vertelde een klant van ons uit Amersfoort het volgende: “Ik kon medisch gezien heel lang niet meer zwemmen. De burkini zat echt super lekker. Ik voelde mij er helemaal vrij in. Ook al heb je de burkini aan, je voelt er niets van in het water. Ik heb er elke dag heerlijk mee gezwommen. Echt een top-ding! Dankjewel Elif.”
Wij vinden dat iedere vrouw het recht heeft om iets modieus en tegelijkertijd comfortabels te moeten én kunnen dragen; en daar hebben wij een mooi aanbod voor samengesteld. Een surfpak is immers ook fully covered: waarom kan dit nog wel op de stranden waar er zo fel tegen de burkini geprotesteerd wordt?
Ook is het een kwestie van ervoor zorgen dat mensen zich geaccepteerd voelen zoals ze zijn; met hun unieke normen en waarden. Een voorbeeld hiervan is dat de Nederlandse regering inburgeraars uit Syrië verplicht heeft gesteld om een zwemdiploma te halen. Waarom zouden deze mensen in een badpak moeten, daarmee hun eigen normen volledig aan de kant schuivend? We voelen ons dan ook vereerd dat we in het afgelopen jaar tientallen Syriërs aan een burkini hebben mogen helpen.
Veel Nederlandse zwembaden, waaronder een aantal in Utrecht, maar ook in Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort, werken nu ook mee aan een initiatief waarbij deze vrouwen ‘gewoon’ in een burkini kunnen zwemmen. Speciaal voor deze doelgroep hebben wij vorig jaar ons best gedaan om een aantal goedkope, betaalbare modellen aan onze collectie toe te voegen. Deze vluchtelingen kunnen zich immers over het algemeen geen dure badpakken veroorloven. Wat dit extra speciaal maakte, is dat we op een gegeven moment ook niet-Moslims aan de telefoon kregen, die samen met de Syriërs burkini’s kochten. Geweldig om te zien hoe deze fantastische vrijwilligers zich hebben ingezet voor deze groepen moslims in de Nederlandse zwembaden.